Ubud; een ‘must do’ of tegenvaller?

December 21, 2023

Ubud; iedereen zegt dat je het niet mag missen én iedereen zegt dat het tegenvalt. Lekker dan … Wat moet je doen?

Nou, vooral lekker waar je zelf zin in hebt natuurlijk, maar ik zal je een beetje helpen. Want ja, eerlijk is eerlijk; het centrum van Ubud is niet alsof je een Conimex reclame instapt. Het is niet idyllisch en sereen; het centrum bruist, is gevuld met toeristen en heeft kleurrijke markten – ‘s morgens vroeg met groente en fruit en overdag met souvenirs. Het centrum heeft de lekkerste restaurants, koffietentjes en toffe plekken met een zwembad en bar. En met een beetje mazzel heb je ook nog uitzicht op de rijstvelden. Winkels vind je er ook volop; veelal kleine boetiekjes, maar zeker ook de wat grote shops. En er zijn veel yogascholen, want Ubud is en blijft natuurlijk het spirituele hart van Bali

Ook in het centrum ligt Monkey Forest. Je koopt een kaartje en zoekt vervolgens dekking voor de apen. Het is aan jou of je het wil bezoeken. Persoonlijk ben ik niet zo’n grote fan. Het park is overdag gevuld met toeristen en de aapjes zijn daar inmiddels aan gewend. Sommigen kunnen agressief zijn waardoor je continu als een soort Pink Panther door het bos loopt. Leuker is om rondom sluitingstijd bij de ingang op een van de terrasjes te gaan zitten; dan zijn alle toeristen weg en hebben de apen er niks meer te zoeken. Alsof de discotheek na sluitingstijd leegloopt, maar dan met apen…hilarisch gezicht!

Rij je een minuutje of 10 het centrum uit, dan vind je de lokale houtsnij-shops waar mannen en vrouwen op hun hurken de mooiste dingen uit een stuk hout creëren; kommetjes van kokosnoten en de prachtigste houten meubels. Het liefst zou je een zeecontainer vullen met al het moois wat je hier ziet en nog meer wanneer je de prijs hoort. En dan verwachten ze ook nog dat je afdingt…

De rijstvelden die je in deze omgeving ziet, zijn diegene die je uit de boekjes kent met meerdere trappen gevuld met frisgroen rijst. Het is een romantisch beeld met het water dat glinstert in de zon als er net geoogst is, de eendjes die over de dijkjes scharrelen en de mensen met bamboe punthoedjes die het land omploegen. Je hoort de stilte, of nou ja, stilte…in de verte hoor je de aapjes, krekels en vogels alsof ze naast je zitten met duizend tegelijk. Mij kan je geen groter plezier doen. 

Wanneer ik de rondreis Bali voor jou organiseer, kan je kiezen voor een hotel in het centrum van Ubud, maar dan wel met uitzicht op de rijstvelden. Wil je meer rust, dan regel ik een hotel zo’n 10 minuten rijden vanaf het centrum zodat je echt de magie van Ubud en de omgeving ervaart. 

Met een fietstocht die ik voor je verzorg, trek je door de kleine dorpjes, neem je misschien een kijkje bij de dorpsschool of mag je even binnenkomen bij een Balinese familie thuis. En niet te vergeten; je fietst op smalle paadjes dwars door de prachtigste rijstvelden met zo ver als je kunt kijken groen, groener, groenst! 

Vind ik Ubud een must? Ja, ik vind het de moeite waard, maar wel met de juiste verwachtingen en keuzes en daar help ik je graag bij! Leuk om te weten is, dat wanneer je de rondreis naar Bali bij mij boekt, je voor vertrek altijd persoonlijke tips krijgt over bijzondere restaurants, mooie wandelingen en de leukste plekjes. Ook deel ik met je waar deze bijzondere plek op de foto is. Hier kan je slapen! Is je budget niet ongelimiteerd, dan kan je hier ook een dagje doorbrengen. Het was voor mij absoluut een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Ubud.

Zin om met je gezin naar Bali te gaan?

Reis je zonder kids en wil je naar Bali?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!