Het perfecte plaatje op reis (met je mobiel)

June 28, 2023

Wow! De plek waar je staat, lijkt zo weggelopen uit een bladzijde van National Geografic. Even knipper je met je ogen; dit wil je vastleggen! Je pakt je mobiel en schiet. Huh? hoe dan? De foto die je hebt gemaakt, doet compleet onrecht aan wat je voor je ziet. Herkenbaar? Hier wat tips van (reis)fotograaf Yvonne Wesselink zodat ook jij straks het perfecte plaatje schiet, gewoon met je mobiel!

Koop een smartphone met een goede camera

Ok, dat is een inkopper, maar wel een belangrijke. Er zit veel verschil in de kwaliteit van camera’s in je smartphone. Maak je graag foto’s maar heb je geen zin die grote spiegelreflex- of systeemcamera mee te zeulen, dan is investeren in een telefoon met een goede camera echt een aanrader. 

Zorg voor een schone lens

De lens op je camera wordt snel vies, logisch ook, je hebt ‘m de hele dag door in je hand. Resultaat; een waas in je foto of irritante vlek. Zonde toch? En makkelijk te voorkomen. Even poetsen dus voordat je een foto maakt. 

Licht is alles

Fotografie betekent ‘schrijven met licht’. Zonder licht: geen foto, dus zoek het licht op. Fotografeer je binnen, maak dat portret dan bij een raam of deur. Wil je je onderwerp goed belichten, vermijdt dan tegenlicht zoals dat van de zon. Wil je een silhouet in je foto, dan doe je dat juist weer wel. Handig ook, is de mogelijkheid je belichting aan te passen. Op de meeste smartphones kan je met behulp van een schuifje over- en onderbelichten. Bij een silhouet-foto belicht je iets onder zodat je een mooie balans in je beeld krijgt. 

Pas op met contrasten (of juist niet)

Contrasten in licht wel te verstaan. Een foto van iemand die half in de zon en half in de schaduw staat, krijgt een creepy effect. Beter om een meter naar rechts of links te stappen en volledig in of uit het licht te staan. Contrasten kan je ook juist gebruiken. De zon die een scherpe schaduw geeft door een palmblad of de gaatjes van een zonnehoed kunnen mooie schaduwen geven op iemands gezicht. Daarmee spelen geeft een bijzonder effect. 

Compositieregels als houvast

De regel van derden; weleens van gehoord? Het betekent dat je je onderwerp op ⅓ van je beeld plaatst. De horizon op ⅓ van boven (of onder) of de persoon die je fotografeert op ⅓ van links (of rechts)

Ga voor een gewaagde compositie

Foto’s gemaakt vanuit een aparte hoek (anders dan wat je normaal ziet) geven vaak het mooiste effect. Maak een foto uit een hoog of juist laag standpunt (kikkerperspectief) of met de groothoek-functie van heel dichtbij. Hou je horizon recht of juist expres behoorlijk scheef maar niet ertussenin. 

Heb jij met deze tips het voor jou perfecte plaatje geschoten? Dan zou ik het heel leuk vinden als je de foto met me deelt via info@dereistoko.nl. Misschien krijgt hij wel een mooi plekje op de site van de Reistoko of in mijn volgende nieuwsbrief. 

Zin om met je gezin op reis te gaan?

Zonder kids een rondreis maken?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!