Links rijden; eng of gewoon doen?

June 28, 2023

Links rijden. Voor ons ‘rechts-rijders’ voelt het wat onnatuurlijk en misschien zelfs een beetje eng. Maar die reis naar Zuid-Afrika of Australië lonkt en het liefst ga je daar toch echt met eigen vervoer op pad. Tijd dus om wat dingen op een rijtje te zetten want geloof me .. links rijden went sneller dan je denkt. 

Eerst slapen!

Zelfs als je naar een land als Zuid-Afrika reist, waar je geen last hebt van het tijdsverschil, is het aan te raden eerst een nachtje te slapen voordat je je huurauto of camper ophaalt. Je hebt misschien wel een drukke tijd achter de rug en een nacht in een vliegtuig is toch net even anders dan in je bed. Laat je dus lekker naar je hotel brengen en trek even bij zodat je de volgende dag fris en fruitig op weg kunt. 

Leer je auto kennen 

Een tip die sowieso handig is als je een auto of camper huurt. Check voordat je op pad gaat waar alles zit; de richtingaanwijzer, ruitenwisser, verlichting en hoe werkt eigenlijk de radio? Liever nog even een kwartiertje op de parking staan, dan onderweg tegen dingen aanlopen. 

Daar ga je .. 

Zit iedereen? Kinderen in de zitjes en gordels vast? Off you go! Links, links, links! De eerste twee straten zeg je het hardop tegen jezelf maar je zal zien dat het snel went. Wat scheelt is dat het stuur ook aan de ‘andere kant’ zit dan thuis. Op de een of andere manier maakt dat het logisch om links te rijden. No worries dus! 

Alles andersom

Richting aangeven of je ruiten wissen; alles is andersom. Je kijkt links in je achteruitkijkspiegel en heb je geen automaat, dan schakel je met links. Het is even wennen maar al gauw gaat het vanzelf. Aan de ‘verkeerde’ kant instappen blijft nog wel even een automatisme wat voor de nodige hilariteit zal zorgen. 

Kies voor een automaat

Zeker in een linksrijdend land is een automaat prettig om mee te rijden. Het scheelt een extra handeling die je (net als veel andere dingen) links in plaats van rechts uitvoert. 

Go with the flow!

Bij die eerste rotonde voelt het even gek om linksaf te slaan. Toch, vooral op plekken met meer verkeer, rij je mee in de flow en voelt het al snel vertrouwd.  

Pas op bij rustige straatjes

Juist daar waar het rustig is, in dat kleine dorpje of als je die verlaten parkeerplaats af rijdt, ben je geneigd je oude gewoontes weer op te pakken. Er is tenslotte geen verkeer dat je helpt herinneren dat hier links gereden wordt. Dit zijn de plekken om er even bewust bij stil te staan. 

Al met al … links rijden is, als je normaal gesproken ook comfortabel bent met autorijden, echt prima te doen en als je het mij vraagt zeker geen reden om die droomreis niet te maken. Veel (reis)plezier! 

Zin om met je gezin op reis te gaan?

Zonder kids een rondreis maken?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!