No plastic!

June 28, 2023

Plasticsoep! Een term die mij wel bekend was maar pas echt tot me doordrong toen ik het met mijn eigen ogen zag tijdens een reis door Indonesië. Plastic wordt een steeds groter probleem in de wereld voor mens, dier en milieu. Ook wij kunnen daar wat aan doen en zeker op reis ligt het gebruik van onnodig veel plastic op de loer. Daarom deze eenvoudige maar effectieve tips! 

Neem je eigen tas mee
Je kent het wel, die supermarkten in het buitenland waar die aardige medewerker je gekochte spullen voor je inpakt. Superlief, alleen loop je even later wel met 6 plastic zakjes in je hand naar buiten. Neem dus je eigen tas mee en vraag of hij je spullen daarin wil doen. 

No straw please! 
Zeg altijd ‘nee’ tegen een plastic rietje. Gelukkig worden op veel plekken in de wereld plastic rietjes vervangen door een bamboe of metalen variant maar toch worden nog steeds veel plastic rietjes aangeboden. Een vriendelijk ‘nee’ volstaat om dit gebruik tegen te gaan. 

Waterfles in je tas
Een waterfles op reis mag niet ontbreken. Naast het feit dat je hiermee onwijs veel plastic bespaart, is het superhandig er altijd eentje bij je te hebben. Op steeds meer plekken kan je je eigen fles bijvullen. In landen waar je het water niet zo uit de kraan drinkt, is de LifeStraw waterfles een aanrader. Deze fles heeft een filter die bacteriën uit het water haalt. Handig dus om kraanwater of water uit beekjes te kunnen zuiveren.

Je eigen reisbestek
Niets is lekkerder dan streetfood! Daar, op die gezellige food market in Thailand of bij die fruitkraam in Zuid-Afrika. Beetje jammer alleen dat je bij elke bestelling weer een nieuw setje wegwerpbestek krijgt. Neem dus je eigen setje mee. Ken je de spork al? Die is super; een lepel, mes en vork ineen! Een bewaarbakje met bestek is ook altijd handig. Die overheerlijke pad thai kan erin, maar ook fruit, brood of ander lekkers voor onderweg. 

Gebruik geen mini’s in je hotel
Het ziet er altijd zo leuk uit, die gratis toiletspullen in je badkamer. Zelfs als je maar een drupje shampoo gebruikt, staat er de volgende dag weer een nieuwe. En de gebruikte flesjes? Die verdwijnen in de prullenbak en met een beetje pech als microplastic in zee.

Alle beetjes helpen
No plastic! Het lijkt een onmogelijke missie en misschien is dat ook wel zo. Toch worden we ons er steeds bewuster van, veranderen overheidsregels en passen we ons geleidelijk aan aan. Alle beetjes helpen toch? Dus, laat die wattenstaafjes voor wat ze zijn, ga op zoek naar plasticvrije zonnebrandcrème en raap dat stuk aangespoelde plastic op het strand even op. Moeder Natuur is je eeuwig dankbaar…

Zin om met je gezin op reis te gaan?

Zonder kids een rondreis maken?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!