Interview met Floor over hun familiereis naar Zuid-Afrika

January 15, 2024

“We hebben onze droomreis gemaakt!” Het is het eerste wat Floor zegt als ik haar bel over de autorondreis die ze met haar gezin maakte door Zuid-Afrika. “We wilden altijd al een keer naar Afrika, maar het was er nog niet van gekomen. De kinderen zijn inmiddels 14 en 16 en nu gaan ze nog mee. Het was echt fantastisch en smaakt zeker naar meer; we gaan graag nog eens terug. 

Floor: “Elke ochtend vroegen we ons af: Wat gaan we vandaag weer meemaken? We maakten een rondreis met een huurauto waarbij we op alle plekken een paar dagen verbleven.” Over mijn vraag wat het hoogtepunt was, hoeft Floor niet lang na te denken: Kariega National Park! We gingen twee keer per dag op safari met een ranger op zoek naar wilde dieren. Vooraf denk je dat je het na een paar keer wel gezien hebt, maar dat is niet zo. Je bent daar nooit klaar mee; ik kan dat echt weken doen. De kinderen vonden de leeuwen het meest indrukwekkend, vooral de lionette met haar drie welpjes. Voor mij zijn de olifanten favoriet; de sociale manier waarop ze samenleven en zo slim dat ze zijn. Ze waren aan het spelen met onze jeep, renden rondjes eromheen. Veel dichterbij dan dat komt het niet.”

Floor en haar man Sjoerd waren vroeger wel eens samen op reis naar Azië en Amerika geweest, maar dit was hun eerste verre en vooral ook avontuurlijke reis met de kids. Floor: “Meestal gaan we naar Italië; een week hier, een paar nachten daar, dus het rondreizen op zich was wel een beetje bekend. Vooraf waren we benieuwd hoe het zou zijn om te reizen met pubers; vinden ze het wel leuk, missen ze de wifi niet? Eenmaal daar bleek dat allemaal geen punt; er is geen onvertogen woord gevallen. Ze vonden alles leuk, gingen mee op hikes en hadden de grootste lol. Geen wifi betekende vooral dat je  even echt kon connecten. Het was er overdag gewoon niet en soms in de lodges ook niet dus dan ontstonden er vanzelf wat andere gesprekken. Zelfs de kinderen vonden het fijn; geen afleiding en even alleen maar dit. En we deden zoveel, je was de hele dag bezig. Er was altijd wel een avontuur te beleven.”

“We hebben ook best veel dingen gedaan die spannend waren voor de kids. Ook voor hen was de safari in Kariega iets om niet snel te vergeten en het zwemmen met haaien in een kooi vonden ze cool. De walvissen bij Hermanus vonden ze echt te gek; dat was ook zo indrukwekkend!” 

Hoe was het om in de winter (onze zomer) in Zuid-Afrika te zijn? “Alleen in Kaapstad hebben we een beetje pech gehad qua regen. Wij vonden het verder heerlijk en zijn ook niet zo van de hitte. Je bent toch super actief dus het weer in deze periode was voor ons perfect. Overdag zit je in je korte broek in de zon, de vroege ochtend en avonden zijn wat kouder maar daar kan je je op kleden. De nachten waren ook lekker koel dus je slaapt heerlijk en met een strak blauwe lucht en zonnetje is alles al heel snel mooi.” 

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Ik vraag Floor hoe dat hen is bevallen. Floor: “We kwamen in de avond aan en werden naar ons guesthouse gebracht waar de volgende dag de auto werd afgeleverd. Dat was heel goed geregeld. Zuid-Afrika is heel easy travelling en dat je links rijdt, went snel. We hadden een fijne auto en de wegen zijn goed. We hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld. Wel is het beter niet in de avond te gaan rijden want sommige bergpassen zijn niet goed verlicht.”

En nu? Je zegt dat jullie de smaak te pakken hebben. Vertel! “We willen graag weer een mooie reis maken; dingen doen en het avontuur opzoeken. Je bent tijdens zo’n reis toch meer met elkaar wat heel fijn is, dus dat gaan we zeker nog een keer doen. Colombia staat hoog op mijn lijstje. Dat is wel weer heel wat anders maar het lijkt me te gek. Daar ga ik Ilse nog maar eens naar vragen 😉 Ik vind het echt rijkdom dit te kunnen doen en denk er altijd met een glimlach aan terug. Het gaat toch om herinneringen die je ze meegeeft en daarom spaar ik graag voor zo’n mooie reis.”

Door reisjournalist Yvonne Wesselink

Met de kids op reis naar Zuid-Afrika?

Zonder kinderen naar Zuid-Afrika?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!