Zuid-Afrika met kinderen: wat je wel (en vooral ook niet) moet doen

August 25, 2023

Een rondreis met kinderen door Zuid-Afrika! Het is absoluut fantastisch, maar soms ook echt een uitdaging. Na die lange vlucht zit een stel oververmoeide kinderen achter in de auto: ‘Zijn we er al?’ –  ‘Ik heb honger’. Kom je eindelijk aan in je lodge, blijkt je dochter te jong te zijn om mee op safari te mogen. Ik heb al heel wat afgereisd met die kleintjes van ons, maar denk vooral niet dat ik dit soort momenten niet herken. Inmiddels weet ik wel dat voorbereiding het sleutelwoord is. En laat ik je daar nou graag bij helpen! Een paar tips voor een ontspannen reis in Zuid-Afrika met kinderen:

Eerst een nachtje slapen in Zuid-Afrika

De meeste vluchten naar Zuid-Afrika gaan ‘s nachts. Ook al kan je prima slapen in een vliegtuig en is er nauwelijks tijdsverschil met Nederland; slaap een nachtje voordat je je huurauto ophaalt. Laat je lekker naar je hotel brengen en trek even bij zodat je de volgende dag fris en fruitig op weg kunt met een paar vrolijke kinderen op de achterbank. Daar wordt iedereen blij van.

Reisbalans

Mijn grootste valkuil is altijd dat ik te veel wil. Inmiddels heb ik (mede door de kinderen) geleerd dat een overvol programma en moordend tempo helemaal niets toevoegt. Niemand wordt er blij van als het tempo te hoog is of indrukken zich in sneltreinvaart opvolgen. Toch kan het lastig zijn vooraf te bedenken hoe je hier balans in aanbrengt. Mijn tip: plan het om-en-om! Op safari in de ochtend? Hou dan in de middag ruimte voor wat vrije tijd. Een prachtige autoroute die een lange dag duurt? Dan morgen een vrije dag en ter plekke kiezen waar je zin in hebt. Een paar dagen in de bush wissel je af met wat dagen aan het strand; even in de bewoonde wereld, een pizza op je bord, een leuke speeltuin en zandkastelen bouwen. Mijn (reis)balans heb ik tegenwoordig gevonden en ik help je er graag mee bij het samenstellen van jouw ideale familiereis Zuid-Afrika.

Kies voor een privé wildpark in Zuid-Afrika

Ben je eindelijk in Zuid-Afrika, dan wil je toch zeker ook op safari met het hele gezin. Alleen niet overal mogen (kleine) kinderen mee op een Big 5 Game Drive. In een aantal privé wildparken mag dit wel (vanaf 3 jaar) en gelukkig weet ik die plekjes voor je te vinden. Je gaat op safari in de open jeep van je lodge. Samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker, die op een stoeltje voorop de motorkap zit. Daarnaast is het ook nog eens leuker om letterlijk in je eigen ‘achtertuin’ op zoek te gaan naar wild. Het echte Afrika gevoel; dat is wat een verblijf in een privéreservaat in je oproept. De wegen zijn onverhard, je komt vrijwel geen andere toeristen tegen en het is wat kleiner waardoor je meer dieren ziet. Je lodge is niet omheind waardoor de kans groot is dat er een olifant langs het zwembad loopt. No worries, gevaarlijk is het niet. Je krijgt duidelijke instructies, waardoor het op zo’n moment alleen een kwestie van genieten is. Dit is een hoogtepunt van jouw rondreis Zuid-Afrika met kinderen.

Bammetjes mee voor onderweg

Een simpele tip maar oh zo effectief. Neem lekker Oudhollands je eigen lunchpakket mee voor onderweg. Koop in de supermarkt een koelboxje en zorg dat deze steevast gevuld is met wat lekkers. Gevolg: geen knorrende maagjes en altijd de mogelijkheid voor een picknick op een te gekke plek ergens onderweg.

Kids-proof op stap

Niet alle activiteiten lenen zich voor (kleine) kinderen. Belangrijk dus om te weten wat wel en niet geschikt is. Soms is het simpel en veel leuker om in Kaapstad een zakje nootjes te kopen en eekhoorntjes te voeren in Company’s Garden dan een stadstour te boeken met een gids. Of ga je slapen op de ‘boerderie’, helpen je kinderen mee de schapen scheren en rijden ze rond over het land in het ‘bakkie’ van de boer. Veel leuker toch dan die chique lodge waar je continu het gevoel hebt alert te moeten zijn of je kinderen niet te veel herrie maken. Mag ik jouw reis samenstellen, dan zijn dit dingen waar ik rekening mee hou.

Voorbereiding als sleutelwoord; daar begon dit blog mee. Nu hoor ik je denken, ja leuk, maar waar haal ik de juiste informatie (en vooral ook de tijd) vandaan om dit zelf in elkaar te puzzelen? Laat mij je helpen! Omdat ik al deze reizen zelf heb gemaakt en gewend ben te reizen met (kleine) kinderen, weet ik wat wel en niet werkt. Samen puzzelen we jouw familiereis Zuid-Afrika in elkaar. Liever een familiereis naar Tanzania? Kijk dan bij de familiereizen Tanzania. Want reizen met je gezin blijft toch echt het leukste wat er is.

Wil je met je gezin naar Zuid-Afrika?

Zonder kids en graag naar Zuid-Afrika?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!