Interview met Henk over hun bezoek aan de locals in Zuid-Afrika

December 4, 2023

De huwelijksreis van Henk en Karin was een verrassing. Henks zoon en schoondochter stelden, samen met Ilse van de Reistoko, de reis voor hen samen. “Iets tussen Texel en Australië in; dat is wat we verwachtten.” Het werd een onvergetelijke reis door Zuid-Afrika.

Pas drie dagen voor vertrek hoorden Henk en Karin waar ze naartoe zouden gaan. Dat het een rondreis Zuid-Afrika werd, was een positieve verrassing en zeker iets wat op het verlanglijstje stond. Ze vlogen naar Kaapstad, hadden alle tijd de stad te ontdekken en genoten van de gezelligheid aan The Waterfront. “Vooraf hadden we aangegeven dat we tijdens onze reis graag iets of iemand wilden steunen; een goed doel of mooi lokaal project. Via De Reistoko vonden mijn zoon en schoondochter de voor ons perfecte match.” 

Non-profitorganisatie ResiRest verbindt reizigers en locals. Connecting Travellers & Locals by local food experiences is hun slogan en dat is precies wat ze doen. De opzet is kleinschalig en persoonlijk. Henk vertelt verder: “We werden opgehaald bij ons hotel en naar een township gebracht. Best spannend om zo in het donker aan te komen. Je weet toch niet wat je kan verwachten, maar ik moet zeggen dat we ons geen seconde onveilig hebben gevoeld.

Onze gastvrouw was ontzettend vriendelijk en gastvrij. We gingen samen koken; een soort Zuid-Afrikaanse variant van andijviestamppot met vers gebakken brood werd het. Het was erg bijzonder en ook best een beetje emotioneel om te zien en horen hoe mensen in de townships leven.” Bij het afscheid gaven Henk en Karin hun gastvrouw een financiële bijdrage die ze vol dankbaarheid in ontvangst nam. “Ze gaat het golfplaten dak ermee isoleren, wat met de hitte hier zomers heel welkom is.”

Liever een bijdrage voor het goede doel, dan een tostiapparaat, vroegen ze hun bruiloftsgasten. “Hiermee hebben we de organisatie, die dit mooie werk verricht, fijn kunnen steunen. Met het geld organiseren ze mooie dingen voor kinderen en de samenleving. Ze houden ons via berichten en foto’s op de hoogte wat ze ermee hebben kunnen doen. Laatst ontvingen we nog een foto van de school die ze aan het opknappen zijn. Het geld is meer dan goed terechtgekomen.”

De helikoptervlucht over Kaapstad was tijdens hun reis door Zuid-Afrika zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt. “We hadden volop zicht over de stad, het havengebied, de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop. Bij die laatste hebben we nog een wandeltocht gemaakt. Nou ja, wandelen, op sommige stukken was het meer klimmen en klauteren. Het is zo prachtig daar! We waren er eind juni/begin juli, wat in Zuid-Afrika winter is. Onderweg langs de Tuinroute hebben we wel wat regen gehad maar de temperatuur was heerlijk en boven alles was het helemaal niet druk. Voor ons was het de perfecte periode.”

Van Kaapstad reden ze met een huurauto via Molenvliet naar Hermanus. Henk: “De pinguïns daar zijn zo leuk om te zien. In de tijd dat wij er waren, waren de walvissen net aangekomen in de baai. Vanaf een boot hebben we ze mogen zien; een unieke ervaring. Sowieso is Zuid-Afrika natuurlijk hét land om wild te spotten. We hebben 4 van de Big 5 gevonden. In Gondwana, een privé wildpark, nam een gids ons in zijn jeep mee op safari. Toen ik in de middag nog een keer met hem mee ging, koos Karin ervoor om even te relaxen bij de lodge. Toen ze heerlijk in het zonnetje zat, hoorde ze geritsel in de struiken; stond daar plotseling een olifant, gewoon voor het terras. Waar maak je dat nou mee?”

Van een verrassingsreis tot een groot succes; dat is toch wel wat hun huwelijksreis door Zuid-Afrika is geworden. Een onvergetelijke en afwisselende reis waarbij hun wens om lokale projecten te steunen is vervuld. 

Door reisjournalist Yvonne Wesselink

Lijkt het jou ook mooi om een bijzondere ervaring op te doen bij een lokaal gastgezin en ze daarmee te steunen? Ook in andere landen, zoals Sri Lanka, Cambodja, Laos, Indonesië, Vietnam en Cuba is deze bijzondere organisatie actief. Het maakt je reis extra bijzonder en compleet. Vraag me eens naar de mogelijkheden. 

Met de kids op reis naar Zuid-Afrika?

Zonder kinderen naar Zuid-Afrika?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!