Safari in Zuid-Afrika: Krugerpark vs privé- reservaat

October 5, 2023

Rondreis Zuid-Afrika

Denk je safari, dan denk je Krugerpark! Meestal dan. En eerlijk is eerlijk; een safari in het Krugerpark is te gek. Je kan er zelf rondrijden, op zoek naar wilde dieren en zo lang stoppen als je wil bij die met olifanten gevulde waterpoel. Maar wist je dat er ook privé-reservaten zijn? Hier leven wilde dieren in je eigen ‘achtertuin’ en zit je er echt middenin. Ik zet de verschillen en voordelen van beiden voor je op een rij, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jou past bij jouw rondreis Zuid-Afrika:

Krugerpark

In de verte doemen de poorten van het Krugerpark al op. Welkom in een van de grootste wildparken ter wereld! Autorijden in het Krugerpark is een feestje; de hoofdwegen zijn goed onderhouden en lekker breed. Je mag overal stoppen (met je raam dicht) en kan het park helemaal ontdekken zoals jij wil. Vergis je niet in de afstanden. De maximumsnelheid is hier 50 km per uur wat je overigens bij lange na niet haalt door de vele stops die je maakt om alle dieren goed te kunnen bekijken. De grootste kans op wild heb je als je een tijdje stopt bij een waterpoel; sit and wait! Grote kans dat er een kudde olifanten komt badderen of een nijlpaard zijn koppie boven water uitsteekt terwijl de zebra’s en impala’s komen drinken aan de waterlijn. In het park zijn meerdere kampen waar je kan overnachten met een zwembad en genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen. Vanaf het terras gaat je safari door, want ook hier heb je uitzicht op een drinkplaats met wild. Vanuit de kampen kan je op safari met een ranger. De groepen zijn groter dan in een privépark maar de prijs van de safari is dan ook een stukje lager.

Voordelen van het Krugerpark

  • je mag er zelf rijden
  • je kan zelf je tempo en route bepalen
  • boek een wat hogere auto, dan kan iedereen alles goed zien (regel ik voor je!)
  • overnachten doe je comfortabel in een van de kampen op het park
  • safari’s met een ranger zijn goedkoper is dan in een privépark
This image has an empty alt attribute; its file name is Zuid-Afrika-safari-1024x768.jpg

Privé-reservaat

Daar zit je dan! Op de veranda van je lodge, kop koffie in je hand en overal bushgeluiden om je heen. Dit is het echte Afrika gevoel. In een privé-reservaat zijn de wegen onverhard en kom je tijdens je safari vrijwel geen andere toeristen tegen. Het park is een stuk kleiner waardoor je ook meer dieren ziet. Je accommodatie is niet omheind dus de kans op een olifant naast het zwembad is er eentje om rekening mee te houden. No worries, gevaarlijk is het niet. Je krijgt duidelijke instructies en er is continu toezicht waardoor jij alleen maar hoeft te genieten van het echte Afrika gevoel. Zelf rijden mag (meestal) niet. Je gaat op safari in een open jeep van je lodge. Samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker, die op een stoeltje voorop de motorkap zit. Succes gegarandeerd. ‘s Avonds bij het kampvuur praat je na over wat je hebt beleefd en geniet je van een heerlijke maaltijd die (by the way) inbegrepen is.

Voordelen van een privé-reservaat

  • je overnacht midden in de bush wat zorgt voor het echte Afrika gevoel
  • safari’s doe je met een kleinere jeep, een ervaren ranger én spoorzoeker
  • de kans op het spotten van wild is groter
  • de minimum leeftijd voor safari’s is in sommige privé-reservaten  (ik weet ze voor je te vinden) lager dan in het Krugerpark waardoor ook kleinere kinderen mee op safari kunnen

Mijn conclusie: voor allebei is wat te zeggen en Hey! Wie heeft eigenlijk gezegd dat je zou moeten kiezen? Een rondreis Zuid-Afrika stel ik voor jou op maat samen. Zo kan je na een paar nachten in een privé-reservaat zelf op safari met je huurauto in het Krugerpark en krijg je het beste van beide!

Wil je met je gezin naar Zuid-Afrika?

Zonder kids en graag naar Zuid-Afrika?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!