Interview met Trâm over haar geliefde Vietnam

December 12, 2023

Mag ik jullie voorstellen aan Trâm. Trâm komt oorspronkelijk uit Vietnam, woont (als ze niet in Azië is) met haar gezin in Nederland en werkt als lokaal agent voor De Reistoko. Samen met onmisbare lokale contacten fungeert ze als Ilse haar vraagbaak en ogen en oren in het land zelf. Veel dichter op de bron dan dit kan je niet komen en dat is goud waard! 

Als ik Trâm bel, is ze pas net terug uit Vietnam. De jetlag zit er nog een beetje in en de gure wind en regen hier helpen ook niet echt mee. Ze moet weer even wennen en dat snap ik heel goed!  

Wat Vietnam zo bijzonder maakt? “Tja, het is natuurlijk mijn moederland, maar het land heeft zoveel te bieden; natuur, cultuur, geschiedenis en vergeet ook vooral de stranden niet. Dat weten veel mensen niet, maar Vietnam heeft echt prachtige stranden.” 

Ilse en jij werken samen. Hoe gaat dat in de praktijk? Wensen zijn nooit gelijk, budget en interesses ook niet waardoor geen reisvoorstel hetzelfde is; 99% is op maat! Soms weten mensen al wat ze willen maar ook dan kijken we of het ‘klopt’; is de route wel logisch qua seizoen of reistijd? Zo niet, dan doe ik samen met Ilse een andere suggestie. 

In Azië zijn landen sterk in ontwikkeling en alles gaat zo snel. Vooral na Covid is er veel veranderd. Een hotel of excursie kan vandaag nog goed zijn en volgende maand niet meer. Door nauw contact te houden met onze lokale contacten maar ook met reizigers, zijn we op de hoogte van de actuele situatie en komt niemand voor verrassingen te staan. Dit soort kennis en informatie pluk je niet zomaar van internet af. Ook tijdens de reis staan we 24/7 voor de klanten klaar. Al voor vertrek krijgen ze gegevens van een lokale medewerker. Hij of zij neemt direct bij aankomst contact op via WhatsApp en is tijdens de hele reis bereikbaar voor van alles en nog wat. Ilse en ik willen dat onze gasten onbezorgd van hun reis kunnen genieten. 

Het regenseizoen, hoe zit dat nou precies? “Oh, daar bestaan veel misverstanden over. Allereerst: in Vietnam kan je het hele jaar goed reizen. Vietnam is heel langgerekt waardoor er verschillende klimaten zijn in 1 land. Het noorden kent onze 4 Nederlandse seizoenen maar dan een stuk warmer. Het zuiden kent er twee (nat en droog) waarbij het met 25 tot 30 graden altijd lekker warm is. Het regenseizoen is hier grofweg van mei tot oktober. In het kort gezegd kan je ook in de zomer, van noord tot zuid, heel goed reizen. Het regent dan met name in het verre zuiden, grenzend aan de Golf van Thailand, en dan nog is ‘regenseizoen’ een relatief begrip. Ik was afgelopen zomer daar en heb amper regen gehad.  Wanneer je het beste waar naartoe kunt gaan; alleen dat is al een reden om je reisplannen uit te besteden aan een specialist.

Wat is jouw favoriete plek in Vietnam?  Ik vind veel dingen leuk maar boven alles hou ik echt van strand. Voor mij geen zomervakantie zonder strand! De kustlijn is gigantisch en werkelijk overal vind je mooie stranden. Mijn favoriet? Phú Quốc, een eiland in het zuiden. Maar ook de stranden bij Hôi An zijn geweldig en de oude stad zelf trouwens ook. In de omgeving is zoveel te beleven; met de fiets door het platteland, een snorkeltour naar eiland Lao Chàm of een trip naar tempel My Son. Of naar het boerenland; kinderen vinden het leuk om mee te helpen en zelf hun rijst te oogsten. Zo leuk om te voelen en zien hoe rijst vanaf het land in je kommetje belandt. 

Sowieso ga ik altijd samen met Ilse op zoek naar te gekke activiteiten. Stukken achterop de motor waarbij je bagage wordt nagebracht, eten in een pagode, een proef-safari op de markt of vervoer per speedboot (in plaats van een taxi) naar de Cu Chi tunnels om de drukte op de weg te vermijden. Bij ons is alles mogelijk. 

Haar oprechte enthousiasme werkt aanstekelijk! Vietnam it is for me! Tijdens ons gesprek voelde ik de warmte die ik altijd voel als ik in Azië kom en realiseer ik me dat naast al het moois dat het land te bieden heeft, het vooral ook de mensen zijn die het bijzonder maken. Dankje Trâm!

Door reisjournalist Yvonne Wesselink

Wil je met de kids op reis?

Zonder kinderen op rondreis?

offerte aanvragen

JE REIS NAAR DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Ilse, dat ben ik.
Wie zit er toch achter dat computerscherm? Nou, ik dus, Ilse! Een reisgek in hart en nieren. Ik reis het liefst de reizen zoals ik ze ook verkoop; slapen in kleinschalige accommodaties, met de huurauto, camper of in Azië met een chauffeur. En nog zo een oneliner, waar iedereen rechts gaat wil ik links. Al wil ik de échte hoogtepunten ook niet missen 😊

Wij gaan samen een reis in elkaar puzzelen die bij jou past. Je gaat het land echt beleven (of lekker niksen in de zon) en ik zal je onderdompelen in ouderwetse Reistoko service. 

Even voorstellen:

lees meer over mij

reis inspiratie in je mailbox? schrijf je in op mijn nieuwsbrief

tell me more!